אחד מהכימיקלים המצויים במוח של האדם ושולטים לא מעט על מצב רוחו, התחושות שלו, המוטיבציה שלו ועוד, קרוי: דופמין. רמת דופמין נמוכה עלולה לגרום לאדם לסבול מתופעות נפשיות שונות כגון: דיכאון, חרדות וכן, התפקוד שלו ביומיום עלול להיפגע כתוצאה ממוטיבציה נמוכה, יכולת קשב וריכוז נמוכה ואפילו יכולת תנועה נמוכה.
אז מהו בעצם דופמין?
הדופמין הוא מוליך עצבי אשר נמצא במוח של כל אחד מאיתנו. הנוירונים המפרישים דופמין במוח הם יחסית מעטים, אך הם מרוכזים באזורים ספציפיים של המוח, אשר מרכיבים את מערכת התגמול של המוח. כלומר: המערכת העצבית במוח היא זו שאחראית על יצירת תחושת ההנאה אשר נוצרת באמצעות ביצוע פעולות מהנות.
ישנם אנשים החווים תופעות של דיכאון ובטוחים כי מדובר בתופעות התלויות באישיות שלהם בלבד. אולם, חשוב מאוד לדעת שלא פעם דיכאון נגרם בשל מחסור בדופמין במוח. אדם הסובל מתופעות של דיכאון, צריך למצוא את הדרך להעלות את רמת הדופמין במוחו.
מעבר לדיכאון אשר מחסור בדופמין במוח יכול לגרום, מחסור בדופמין יכול לגרום לאדם להעדר מוטיבציה, ליכולת קשב נמוכה ולהעדר תחושת הנאה מפעולות שבדרך כלל מסיבות לו הנאה
כיצד יודעים שרמת הדופמין במוח נמוכה?
כאשר רמת הדופמין במוח צונחת, הסימפטומים אשר יבואו לידי ביטוי באופן מידי לרוב יהיו: רגשות שליליים משמעותיים מאוד אשר מלווים את האדם, חוסר עניין בחייו, תחושת שעמום, חוסר מוטיבציה, דחיינות, שינויים בדפוסי השינה שלו, תזזיתיות שגורמת לו צורך להיות בתנועה תמידית, תשישות, כבדות, בעיות זיכרון, התנהגות אימפולסיבית, הרס עצמי, עלייה במשקל ועוד. כאשר ישנו מחסור רציני מאוד בדופמין במוח, לא פעם הדבר יכול לגרום לפגיעה בכישורים המוטוריים של האדם.
מחסור בדופמין והקשר להפרעת קשב וריכוז
הפרעת קשב וריכוז היא אחת מההפרעות הנפוצות ביותר בקרב ילדים. ניתן להבחין בתסמיני ההפרעה כבר בגילאים מוקדמים, אך לא נהוג לאבחן אותה לפני גיל 4 שכן, עד גיל 4 קשה מאוד להבחין בין התנהגויות רגילות לבין התנהגויות שהמקור שלהן זו הפרעה.
בהתאם למחקרים מדעיים בתחום הפרעת קשב וריכוז, עולה כי להפרעת קשב וריכוז יש בסיס ביולוגי ועל כן, לרוב הטיפול בהפרעה זו יהיה באמצעות תרופות. בהתאם למחקרים אשר בחנו את הקשר בין מבנה המוח לבין תפקוד המוח בהפרעת קשב וריכוז, עלה כי שינויים ברמות של דופמין ואפינפרין המהווים חומרים כימיים שיוצרים תקשורת בין תאי עצב או בשמם האחר: מוליכים עצביים, מובילים להופעת הפרעת קשב וריכוז.
דופמין מהווה מוליך עצבי חשוב ומשמעותי בעל תפקידים רבים באזור המוח ולכן, פגיעה בייצור שלו בגזע המוח באופן משמעותי, יכולה לגרום להופעת מחלת פרקינסון. לעומת זאת, מחסור שלו באזורים אחרים במוח, עלול לפגוע במסלול התגמול וההנאה אצל האדם. ירידה בדופמין בקרב אנשים שסובלים מהפרעת קשב וריכוז, ירידה בדופמין מובילה לקושי בהוצאה לפועל של משימות וכן, בחוסר יכולת של המוח לארגן, להפעיל ולנהל בצורה מיטבית פעולות רבות.
ניתן להגביר את רמת הדופמין במוח הן באמצעות צריכת מזונות הידועים כבעלי השפעה על רמת הדופמין במוח והן באמצעות טיפול תרופתי. כמו כן, ישנו קשר בין דופמין לבין תנועתיות. כך לדוגמא: לא פעם ניתן לראות ילדים או אנשים בוגרים, מניעים את היד או הרגל כאשר הם מתרכזים במשהו. על ידי התנועתיות של הגוף, הם יוצרים בעצם דופמין שמסייע להם להתרכז. על כן, לא פעם פעילות גופנית קבועה יכולה לסייע לילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז בשל מחסור בדופמין, להגביר את כמות הדופמין במוח ולהגביר את יכולת הריכוז שלהם.
כמובן שחשוב מאוד לבחון את הנושא אצל איש מקצוע המתמחה בהפרעת קשב וריכוז, על מנת לקבל את הטיפול המתאים והיעיל ביותר גם עבור ירידת כמות הדופמין במוח במסגרת הטיפול הפרעת קשב וריכוז כמכלול.