כמעט כל אדם נתקל בחיי היומיום שלו בהסחות דעת במקום עבודתו, במהלך נהיגה, כאשר הוא עם ילדיו בבית ובמגוון סיטואציות רבות אחרות. הסחת דעת בסיטואציות כאלה ואחרות, עלולה לגרום לאדם לאבד ריכוז בפעילות המרכזית שבה הוא עוסק ולהעניק את תשומת ליבו לפרט לא רלוונטי לסיטואציה, לפעילות לא נצרכת בו ברגע ועוד. לרוב, אנשים ללא הפרעת קשב וריכוז, ימצאו שיטות שונות להתמודד עם הגורמים המסיחים את דעתם במקום העבודה שלהם או בכל סיטואציה אחרת ולשוב ולהתרכז במה שחשוב להם בו ברגע, מבלי שמסיח הדעת יעצור זאת. לעומתם, ילדים ואף בוגרים יתקשו הרבה יותר להתמקד במשימה הנדרשת מהם או בביצוע פעולה כלשהי העומדת על הפרק, כאשר ישנו גורם כלשהו שעלול להסיח את דעתם.
מהי מוסחות?
אנשים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז, יסבלו באופן משמעותי ממוסחות. כלומר: שמירה על ריכוז למרות הסחות הדעת והגירויים השונים בסביבתם. בעוד שאנשים שלא סובלים מהפרעת קשב וריכוז לדוגמא, יצליחו לנהל שיחה שלמה עם אדם העומד מולם על אף שסביבתם ישנם הסחות דעת וגירויים, אנשים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז, לרוב לא יצליחו להתמקד בשיחה עם אדם שעומד מולם, כאשר סביבם ישנם מסיחי דעת שונים.
כאמור, מסיחי דעת שונים עומדים על הפרק בחייו של כל אדם, כמעט בכל סיטואציה ובכל סביבה שבה הוא מצוי. אולם, מוחו של אדם שאיננו סובל מהפרעת קשב וריכוז, מאפשר לו לנטרל את הגורמים המסיחים ולהתמקד בעיקר. ממחקרים שונים אודות הפעילות המוחית של ילדים ובוגרים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז עולה כי ישנו כשל נוירולוגי שמקורו בחוסרים כימיים במוח ועוד, אשר אינם מאפשרים לאדם הסובל מהפרעה זו, להתרכז בדבר אחד.
מדוע אדם הסובל מהפרעת קשב וריכוז מתקשה להתמודד עם הסחות דעת?
במחקרים שונים עולה כי במשימות הדורשות קשב וריכוז לאורך זמן הנערכות במקום עם הסחות דעת, קיימת פעילות מוחית ספציפית הנדרשת לצורך התעלמות מהסחות הדעת הקיימות. כלומר, אצל אנשים ללא הפרעת קשב וריכוז אשר ביצעו במהלך המחקר את המשימה, בסביבה שקיימת בה מסיחים שונים, נצפתה פעילות מוחית ספציפית שאפשרה להם להתרכז למרות המסיחים השונים. בהעדר הפעילות המוחית הנדרשת לצורך התעלמות מהמסיחים השונים, האדם לא יצליח להתמודד עם משימה אחת לאורך זמן בצורה מיטבית ולא פעם גם לא יצליח לסיים אותה, כאשר עומדים על הפרק מסיחים שונים וזאת בשל הכשל בפעילות המוחית הנדרשת לצורך הסחת הדעת אצל אדם זה.
כיצד מתמודדים עם הסחות דעת?
כאשר מדובר על התמודדות עם הסחות דעת עבור אנשים שאינם סובלים מהפרעת קשב וריכוז, הדברים שיכולים לסייע להם הם: בחירה בסביבה שקטה ונטולת מסיחים עבור ביצוע עבודות שונות הנדרשות מהם, התמקדות במשימה העומדת על הפרק, דבר אשר ידרוש מהם שליטה עצמית, התעלמות עד כמה שניתן מהגירויים השונים ועוד. כל אדם שאיננו סובל מהפרעת קשב וריכוז, יכול לבחור את הדרכים היעילות עבורו לצורך התעלמות ממסיחי דעת בסביבתו. עבור אדם הסובל מהפרעת קשב וריכוז, לא מדובר לרוב בדבר שניתן לשלוט עליו ועל כן, לא פעם הדבר היחיד שיסייע לאדם להתמודד עם הסחות דעת הוא טיפול תרופתי ייעודי.
יש לציין שקושי להתמודד בצורה מיטבית עם הסחות דעת, זה דבר שיכול לפגוע באדם לא מעט בסביבות השונות של חייו. כך אדם שינהל שיחה עם אדם הסובל מאי יכולתו להתמודד בצורה טובה עם הסחות דעת, ירגיש שאותו אדם לא קשוב לו, לא משתף פעולה כפי שהוא נדרש בשיחה. במקרים רבים הדבר יכול לפגוע בקשרים החברתיים התקינים של אותו אדם.
כמו כן, לא פעם ילד הנדרש להעתיק משימה לימודית כזו או אחרת מהלוח, לא יספיק להעתיק את כל מה שצריך בשל העובדה שכל דבר קטן בסביבתו יכול להסיח את דעתו מהפעולה העיקרית אותה הוא נדרש לבצע.
חוסר יכולת להתמודד עם הסחות דעת, יכול לפגוע בילד או באדם מבוגר במסגרת החינוכית, בהישגים לימודיים, במקום העבודה, ביצירת קשרים חברתיים ועוד.
מכיוון שידוע שהפרעת קשב וריכוז על כלל תסמיניה היא הפרעה ביולוגית, הרי שבהעדר טיפול תרופתי, לא יהיה קל ואולי אפילו יהיה בלתי אפשרי, לאפשר לאדם הסובל מההפרעה להתרכז לאורך זמן בכל דבר הדורש ריכוז בחייו ולהצליח להתעלם ממסיחי דעת.