לא מעט ילדים נתקלים באתגרים שונים הנוגעים לפן החברתי, אולם, על פי מחקרים, ילדים אשר סובלים מהפרעת קשב וריכוז סובלים יותר מקשיים חברתיים. אם הילד שלכם מאובחן בסובל מהפרעת קשב וריכוז ומבלה לא מעט עם עצמו בלבד ולא מצליח ליצור קשרים חברתיים וכן, אם הילד שלכם מתוסכל, כועס ואיננו מצליח לחבור לבני גילו ברמה המצופה ממנו, יתכן מאוד שהם סובלים מקשיים חברתיים בשל הפרעת קשב וריכוז. כהורים, חשוב להקל על הילדים ולסייע להם להתמודד עם הקשיים החברתיים בדרכים שונות.
מדוע ילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז מתמודדים עם קשיים חברתיים?
כאמור, ילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז מתקשים ליצור חברויות הדדיות וכן, לא פעם מתקשים לשמור על חברות יציבה. על פי מחקרים, אחד מכל ארבע ילדים עם הפרעת קשב איבד חבר בתקופה של שישה חודשים, בהשוואה לאחד מכל עשרה ילדים שאינם מאובחנים. הסיבות לכך שילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז סובלים גם מקשיים חברתיים, יכולות להיות רבות. כך לדוגמא: ילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז מאבדים מהר את הסבלנות בשיחה וכן, אינם מגלים עניין בדבר אחד לאורך זמן. על כן, לא פעם חברות עם חבר אחד תשעממם את הילד הסובל מהפרעה זו וכן, הוא לא יצליח לפתח שיחה עם ילדים בני גילו בשל חוסר יכולתו להקשיב לאורך זמן. בנוסף לכך, ישנם לא מעט ילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז אשר לוקים בחוסר מודעות כלפי רגשות של אחרים אשר גורמים להם להגיד דברים פוגעים לילדים אחרים, המרחיקים אותם מהם. אותם ילדים אף יתקשו לשחק במשחקים עם ילדין הדורשים מהם מעקב אחרי חוקים וכללים והדבר מונע מהם ליצור קשרי חברות עם בני גילם דרך משחקי חברה.
לא מעט ילדים אשר חשים כי הם אינם משתלבים בחברת בני גילם וכן סובלים מקשיים חברתיים, מתוסכלים מאוד מהמצב ובשל כך, חווים התפרצויות כעס וזעם. לעיתים ההתפרצויות האגרסיביות הללו מתרחשות מול ילדים אחרים, דבר אשר מעצים את הפער בינם לבין אותם הילדים ומרחיק ילדים מהם.
כיצד ניתן לסייע לילד הסובל מקשיים חברתיים בשל הפרעת קשב וריכוז?
אם הילד שלכם סובל מקשיים חברתיים בשל העובדה שהוא מאובחן עם הפרעת קשב וריכוז, הדבר הראשון שעליכם לעשות כהורים הוא כמובן: לטפל בהפרעה באמצעות הטיפול המוצע לכם על ידי איש המקצוע הרלוונטי והמוסמך לכך. טיפול תרופתי להפרעת קשב וריכוז יכול להקל על חייו של הילד במישורים רבים. מעבר לכך, חשוב מאוד כהורים לחזק את המיומנויות החברתיות של הילד באמצעות סימולציות שונות המדמות מצבים חברתיים שונים, בהן הילד יתרגל את היכולות החברתיות שלו בסיטואציות שונות.
כמו כן, כדאי מאוד כהורים להיות נוכחים מדי פעם בסיטואציות חברתיות שבהן הילד נוכח על מנת לבחון את הכישורים החברתיים שלו, לתווך לו מצבים חברתיים ואף לתמוך בו בזמן אמת.
חשוב מאוד להעניק לילד פידבקים חיוביים על התנהגות חברתית חיובית, בכדי שהילד לא יפחד להתנסות בסיטואציות חברתיות וכן, לחזק את הביטחון העצמי שלו והדימוי העצמי שלו ללא הרף, על מנת שהוא יהיה בטוח בעצמו.