ילדים רבים הם פעלתנים. לא פעם, הורים מייחסים את הפעלתנות לעובדה שמדובר בסופו של דבר בילדים, אשר צריכים להוציא מרץ. לא מעט מאותם ילדים פעלתנים, יצליחו לשבת בנחת כאשר הם ידרשו לכך וכן, יצליחו להציב לעצמם את הגבול בין פעלתנות לבין זמן מנוחה. לעומתם, ישנם ילדים שלא מסוגלים לשמור על שקט, לשים את הגבול שבין פעלתנות כאשר יש צורך בה, למנוחה כאשר יש צורך בה. אותם ילדים יתקשו לעבור ממצב של משחק למצב אשר דורש שקט. לא מעט מהילדים הללו יאובחנו כילדים היפראקטיביים.
אם הילד שלכם נמצא בתנועה מתמדת, חשוב מאוד שתדעו שילדים לא מתנהגים בהיפראקטיביות בכוונה. ילדים היפראקטיביים אינם ילדים עם בעיית משמעת או בעיית התנהגות. על כן, חשוב מאוד שלא להעיר לילדים אלה ולגרום להם לחוש לא בנוח עם עצמם, להתבייש או לחוש מתוסכלים מהעדר היכולת שלהם לשלוט בהיפראקטיביות שלהם.
היפראקטיביות בקרב ילדים
היפראקטיביות איננה באה לידי ביטוי בקרב ילדים רק בהתרוצצות תמידית. היפראקטיביות באה לידי ביטוי דרכים רבות כגון: ילד אשר נע בצורה מהירה באופן תמידי ואיננו שם לב שהוא נתקל בחפצים שונים או באנשים, ילד אשר מסתובב בכיתה באמצע שיעור סתם ללא מטרה בזמן שהמורה מדברת, ילד אשר משחק במשחק באופן אינטנסיבי עד כדי שהוא פוגע בטעות בעצמו או בילדים אחרים. בעוד שכלל התופעות המדוברות, באות לידי ביטוי בעיקר בבנים אשר סובלים מהיפראקטיביות, ניתן לומר שבנות מאופיינות בהיפראקטיביות מסוג אחר.הפרעת קשב וריכוז יכולה לבוא לידי ביטוי כבר בגיל הינקות וכיום ניתן למצוא את ההפרעה בקרה כ5% עד 10% מכלל האוכלוסייה, כאשר בקרב בנים ההפרעה משמעותית יותר מאשר בקרב בנות.
היפראקטיביות בקרב בנות
לעומת בנים, אשר ההיפראקטיביות שלהם באה לידי ביטוי כפעילות יתר מוטורית, בנות מגלות סימפטומים נוספים של היפראקטיביות, כאשר לא פעם הסימפטומים המדוברים הם הסימפטומים היחידים להפרעה. לא פעם אנשי המקצוע מתקשים לאבחן היפראקטיביות בקרב בנות וכן, הפרעת קשב וריכוז באופן כללי בקרב בנות וזאת בשל העובדה שהסימפטומים להיפראקטיביות אצל בנות באים לידי ביטוי באופן שונה. כך לדוגמא: היפראקטיביות אצל בנות תבוא לידי ביטוי בדברנות יותר. ידוע כי התקשורת המילולית בקרב בנות היא נקודת החוזק שלהן ועל כן, בת הסובלת מהיפראקטיביות תגלה תקשורת של דברנות יתר העשויה לעייף את הסובבים אותה. כמו כן, היפראקטיביות של בנות באה לידי ביטוי לא פעם בהפרעת אכילה. בנות יחפשו יותר מה לאכול במהלך היום, ימצאו את עצמן הולכות למקרר כמה פעמים ביום בכדי לחפש מה לנשנש ועוד. בשל כך, לא מעט בנות עלולות לפתח הפרעות אכילה. היפראקטיביות בקרב בנות יכולה לבוא לידי ביטוי גם בקושי ארגון מחשבתי אשר יגרום לה צורך בסדר כפייתי ועוד.
מה גורם להיפראקטיביות אצל ילדים?
היפראקטיביות אצל ילדים איננה נובעת כאמור מחוסר משמעת או בעיית התנהגות. לא פעם הילדים הסובלים מהיפראקטיביות מתוסכלים מאוד ממצבם. היפראקטיביות באה לידי ביטוי באופן שונה בקרב ילדים בגילאים שונים וכן, בין בנים לבנות. הגורם המרכזי להיפראקטיביות בקרב ילדים הוא הפרעת קשב וריכוז. מדובר על הפרעה שאיננה נעלמת, אך ככל שהילדים מתבגרים, המרכיב ההיפראקטיבי מתמתן ובא לידי ביטוי באופן פחות קיצוני.
מלבד הפרעת קשב וריכוז, הגורמים להיפראקטיביות יכולים להיות גם נפשיים או רפואיים כגון: בעיות בבלוטת התריס, חרדה, מצוקה נפשית הקשורה לחוויה טראומתית כלשהי שהילד עבר, חוסר שינה ועוד וכן, תחילת גיל ההתבגרות וכל ההתמודדות שהוא מביא עימו.
גם מצבים רפואיים או נפשיים אחרים אשר יכולים לגרום להתנהגות היפראקטיבית אצל ילדים ובני נוער. בעיות בבלוטת התריס, חוסר שינה, חרדה ומצוקה נפשית הקשורה לחוויות טראומטיות כמו התעללות, הם מצבים היכולים להוביל להיפראקטיביות. בנוסף, תחילת גיל ההתבגרות יכולה גם כן לגרום לילדים להפוך להיפראקטיביים יותר.
היפראקטיביות בקרב מבוגרים
כאשר מדובר על מבוגרים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז, ניתן לראות אצלם אנרגטיות משמעותית בכל סביבות החיים שלהם. לאדם המתבונן מהצד על מבוגר הסובל מהיפראקטיביות, נראה ומרגיש כי אותו האדם מונע על ידי מנוע סמוי כלשהו שאיננו חדל מפעולתו. יחד עם זאת, היפראקטיביות אצל מבוגרים באה באופן מתון ועדין יותר לרוב מכפי שהיא באה לידי ביטוי בקרב ילדים. התסמינים של היפראקטיביות בקרב מבוגרים יכולים לבוא לידי ביטוי באופנים הבאים: נטייה לקחת סיכונים, הרגשה של חוסר מנוחה פנימית, שעמום בקלות, עצבנות מתמדת, תשוקה להתרגשות, דיבור מוגזם, ביצוע לא מעט פעולות בבת אחת.
היפראקטיביות לא פעם פוגעת באיכות החיים של ילדים, בני נוער או מבוגרים הסובלים ממנה. על כן, חשוב מאוד לאבחן על ידי גורמים מקצועיים את הגורם להיפראקטיביות ולהעניק את הטיפול הראוי והאפקטיבי ביותר לגורם המאובחן.