הפרעת קשב וריכוז, או בשמה המקצועי: ADHD, הינה תכונה מולדת, בעיה גופנית אשר הביטוי העיקרי שלה הוא רגשי. לילד או אדם בוגר הסובלים מהפרעת קשב וריכוז, יהיה קושי לבודד גירוי אחד ולהתייחס אליו באופן בלעדי, כאשר ישנם גירויים נוספים בסביבת אותו גירוי. בשל העדר היכולת לבודד גירוי אחד, גם ילדים וגם אנשים בוגרים יתקלו במגוון רחב של קשיים במהלך חייהם. כך לדוגמא: תלמיד הסובל מהפרעת קשב וריכוז ונדרש לשבת בכתה ולהקשיב למורה לאורך זמן, יתקשה לעשות זאת. אדם בוגר יתקשה להתרכז במשימה אחת אשר הוא נדרש לבצע במקום העבודה שלו ועוד.
מה חשוב לדעת על הפרעת קשב וריכוז?
הפרעת קשב וריכוז יכולה לבוא לידי ביטוי באימפולסיביות, פעילות יתר, היפראקטיביות ועוד, כאשר התסמינים יכולים להיות שונים בין אדם לאדם הן מבחינת החומרה שלהם והן מבחינת העוצמה שלהם. לא פעם, גם אצל אותו האדם יהיו שינויים בתסמינים בתאם למצבים שונים ותקופות שונות. לא פעם ניתן לראות שהתסמינים להפרעת קשב וריכוז משתנים אצל אדם בהתאם לגילו.
אצל אדם הסובל מהפרעת קשב וריכוז, לא פעם ניתן לראות מאפיינים ברורים של שינויים במבנה המוח ותפקודו, אולם, למרות זאת הפרעת קשב היא בעיה אשר ניתן לראות בעיקר את תוצאות הלוואי שלה ואת ההשלכות שלה.
כיום כבר ידוע שהפרעת קשב וריכוז איננה תוצאה של גורמים חברתיים או סביבתיים, אלא, היא נעוצה בעיקר בליקוי התפתחותי- אורגני והמקור שלה משפחתי או גנטי. כלומר: לא פעם הורים לילד אשר סובל מהפרעת קשב וריכוז סובלים מעצמם מהפרעה זו. מדובר בהפרעה שאיננה חולפת עם השנים אך כאמור, היא באה לידי ביטוי באופנים שונים בילדות, בגיל ההתבגרות ובבגרות.
שכיחות האבחנה של קשב וריכוז היא גבוהה באופן יחסי וכיום הפרעה זו עומדת על שיעור של 5%-10% מקרב האוכלוסייה כולה, כאשר זכרים סובלים ביחס של 1:4 מהפרעה זו. הפרעת קשב וריכוז איננה מעידה על רמת המשכל של האדם הסובל ממנה ולא פעם, אנשים אשר סובלים מהפרעת קשב וריכוז הם בעלי רמת אינטליגנציה גבוהה.
כיצד מאופיינת הפרעת קשב וריכוז?
הפרעת קשב וריכוז מאופיינת באי שמירה על כללי התנהגות, בקשיי ויסות, בדיבור יתר, חוסר מנוחה, חוסר יכולת להחזיק קשב לאורך זמן, איבוד מידע רב הנמסר לסובל מההפרעה במהלך שיחה, נטייה להתפרץ באמצע שיחה ועוד. ההפרעה פוגעת לא פעם באופן משמעות מאוד באיכות החיים של הסובל ממנה. אנשים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז נוטים להיות פגיעים יותר, חסרי יכולות חברתיות וקושי להצליח במעגלי החיים השונים.
קיימות שתי גישות סיווג של הפרעות קשב וריכוז: השיטה האירופאית והשיטה האמריקאית. בישראל נהוג לאבחן את ההפרעה בהתאם לגישה האמריקאית. לפי הגישה האמריקאית ניתן למצוא שלושה סוגים של הפרעת קשב וריכוז:
הפרעות של חוסר קשב אשר באות לידי ביטוי בעיקר בחוסר תשומת לב של הסובל מהפרעה זו לפרטים, חוסר הקשבה, קשיי התארגנות ומוסחות.
הפרעות של היפראקטיביות אשר באות לידי ביטוי בחוסר שקט, תנועתיות רבה, פעלתנות יתר ועוד.
הפרעות של אימפולסיביות אשר באה לידי ביטוי בחוסר יכולת של הסובל מהפרעה זו להשהות את תגובתו, חוסר יכולת לדחות סיפוקים וכן התפרצויות מרובות.
אם עולה חשד כי ילד או אדם בוגר סובל מהפרעות קשב וריכוז, רצוי מאוד לפנות לאבחון הפרעת קשב וריכוז מסודר על ידי הגורמים המוסמכים והרלוונטיים לבצע את האבחון.