לא מעט הורים חושדים כי הילדים שלהם סובלים מהפרעת קשב וריכוז. כמו כן, לא מעט מבוגרים חשים כי הקשיים שלהם בחיי היומיום נובעים מהפרעת קשב וריכוז. כיום ניתן למצוא שאלונים לאבחון עצמי, אשר כל הורה שחושד כי לילד שלו יש הפרעת קשב וריכוז או כל מבוגר החושש כי הוא סובל מהפרעה זו, יכול להיעזר בו על מנת לבחון האם קיימות התנהגויות המאפיינות הפרעת קשב וריכוז. חשוב להדגיש שהשאלון המדובר איננו מאבחן באופן וודאי הפרעת קשב וריכוז, אך במידה והשאלון מעיד על התנהגויות שיכולות להתאים להפרעת קשב וריכוז, חשוב לפנות לאבחון מסודר להפרעת קשב וריכוז.
אבחנת הפרעת קשב וריכוז – מי מוסמך לכך?
אבחנת הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה קלינית בעיקרה. יש חשיבות משמעותית מאוד לאבחנה מבדלת של ההפרעה ממצבים אחרים שיכולים להיות תקינים או פתולוגיים כגון: הפרעות התנהגות, הפרעות הסתגלות, קשיי למידה, קשיי ראייה, קשיי שמיעה, חריגות שכלית ועוד. חוזר מנכ"ל הבריאות מפרט כיצד ניתן לאבחן הפרעת קשב וריכוז ומי רשאי לאבחן את ההפרעה. על פי חוזר זה, הרשאים לאבחן הפרעת קשב וריכוז הם:
- איש מקצוע רפואי המומחה בתחומו, אשר רכש ניסיון בהפרעת קשב וריכוז ואף התמחה בתחום.
- מומחה בנוירולוגית ילדים והתפתחות הילד
- מומחה בפסיכיאטריה של ילדים ונוער
- רופא ילדים בעל ניסיון של מינימום 3 שנים בהתפתחות הילד
- רופא ילדים אשר עבר התמחות ורכש ניסיון בתחום הפרעת קשב וריכוז
- מומחה בפסיכיאטריה של המבוגר או נוירולוגיה
- פסיכולוגים מומחים אשר התמחו בהפרעת קשב וריכוז ורכשו ניסיון בטיפול בהפרעה הזו. התנאי לכך שפסיכולוגים מעין אלה יהיו בעלי אפשרות לאבחן הפרעת קשב וריכוז הוא: להפנות כל אדם שמגיע אליהם לאבחון לרופאה מומחה ומורשה לאבחון הפרעת קשב וריכוז וזאת בכדי לברר תחלואה נלווית ולאשר צורך בטיפול.
מהן הדרכים לאבחון הפרעת קשב וריכוז?
משרד הבריאות קובע כאמור מיהם אנשי המקצוע המוסמכים לאבחן בהפרעת קשב וריכוז ובנוסף לכך, מהם דרכי האבחון להפרעה זו. על מנת לאבחן הפרעת קשב וריכוז בקרב ילדים יש צורך בהערכה קלינית של הילד הכוללת היסטוריה הן שלו והן של משפחתו, הערכה מלאה על פי הקריטריונים של הDSM, הערכה של הפרעות אחרות, בדיקה קלינית, שאלוני אבחון להורים ולמורים של הילד וכן, שימוש בכלים אבחוניים נוספים במידת הצורך כגון: מבחנים ממוחשבים, מבחנים פסיכולוגיים, הערכה פסיכיאטרית, הערכת כישורי למידה של הילד, הערכה קוגניטיבית ועוד.
אבחון מבוגרים חייב לכלול: הערכה קלינית אשר כוללת את ההיסטוריה המפורטת של האדם, הערכה מלאה בהתאם לקריטריונים של הDSM, בדיקה קלינית מפורטת, שאלוני אבחון המותאמים למבוגרים, בדיקה קלינית. לעיתים יהיה צורך להשתמש בכלים אבחוניים נוספים גם למבוגרים כגון: מבחנים ממוחשבים, הערכה פסיכיאטרית, הערכה קוגניטיבית ועוד.
אבחון הפרעת קשב וריכוז – רק אצל הגורמים המוסמכים
משרד הבריאות מאפשר למספר נרחב של אנשי מקצוע לאבחן הפרעת קשב וריכוז וזאת בכדי להנגיש הן את הטיפול והן את האבחון לכלל האוכלוסייה. אולם, בעוד שבעבר אבחון היה קצר יחסית ולאחר פגישה אחת עם רופא המשפחה או הנוירולוג אשר במהלכה נערך בירור קצר אודות תסמינים מתאימים להפרעה, הרופא או הנוירולוג כבר הביאו מרשם לריטלין, הרי שכיום יש צורך באבחון מסודר, מקיף ומהותי על מנת לאבחן באופן וודאי הפרעת קשב ולשלול הפרעות אחרות שיכולות להיות בעלות תסמינים דומים להפרעת קשב. הטיפול התרופתי מותאם כיום באופן מדויק יותר לכל ילד או אדם בוגר הסובלים מהפרעת קשב וריכוז וזאת לאור החלטתו של משרד הבריאות לאפשר רק לאנשי מקצוע רלוונטיים לאבחן הפרעת קשב וריכוז ולהציע טיפול תואם, לאחר בירור מקיף ומשמעותי על הימצאותה של ההפרעה ופרופיל ההפרעה בקרב הנבדק.