הפרעת קשב וריכוז יוצרת השלכות רבות ומגוונות בקרב הילד או האדם הבוגר הסובלים ממנה. מדובר על הפרעה אשר מייצגת לקות אורגנית במנגנון הקשב למוח ובשל כך, מופיעות ההשלכות השונות. על אף שלא מעט אנשים נוטים לחשוב כי מדובר על הפרעה אשר באה לידי ביטוי בהיפראקטיביות של הילד הסובל ממנה, אשר איננה מאפשרת לו לשבת בשקט במהלך שיעור וכן, גורמת לו להתנהג באופן פרוע, חשוב מאוד לדעת שהיפראקטיביות יכולה לבוא לידי ביטוי גם בקרב ילדים שאינם סובלים מהפרעת קשב ולחילופין, לא כל ילד הסובל מהפרעת קשב, סובל גם מהיפראקטיביות ומהתנהגות סוערת בין היתר.
הפרעת קשב וריכוז באה לידי ביטוי כבר בגיל הילדות המוקדמת במגוון התנהגויות שונות והורה אשר מזהה התנהגויות חריגות אצל הילד שלו, אשר יכולות להעיד על הפרעת קשב וריכוז, חייב לפנות לאבחון מסודר על מנת להתאים לילד שלו את הטיפול המתאים ולהקל על חייו.
באיזה מישורים מופיעים מאפיינים להפרעת קשב וריכוז?
להפרעת קשב וריכוז יש מספר מאפיינים אשר באים לידי ביטוי בכמה מישורים:
- במישור הקוגניטיבי-התנהגותי
ובין היתר בבעיות בתחום הארגון והרצף, מוסחות גבוהה, קשיי התמדה וכן מאפיינים בתחום האימפולסיביות וההיפראקטיביות. - במישור האורגני-התפתחותי
במישור זה יופיעו הפרעות ויסות, הפרעות שינה, הפרעות גדילה, הפרעות באבני ההתפתחות, הרטבת לילה ועוד. - במישור החברתי-פסיכולוגי
במישור זה עלולים להופיע קשיים בקריאת קודים חברתיים ועוד. - במישור התפקודי ניהולי
במישור זה יכולים להופיע קשיים בתפקודים ניהוליים, בתהליכי חשיבה ובתהליכי ויסות בין חלקי המוח.
הפרעת קשב וריכוז יכולה לבוא לידי ביטוי כבר בגיל הינקות וכיום ניתן למצוא את ההפרעה בקרה כ5% עד 10% מכלל האוכלוסייה, כאשר בקרב בנים ההפרעה משמעותית יותר מאשר בקרב בנות.
סימנים מוקדמים להפרעת קשב וריכוז
על אף שכיום נוטים לאבחן הפרעת קשב וריכוז החל מהגיל שבו הילד מתחיל את לימודיו בבית הספר, הרי שניתן לראות מאפיינים של הפרעת קשב וריכוז גם בגילאים מוקדמים יותר. כך לדוגמא: בשנה הראשונה לחייו של הילוד, ניתן לראות כמה תסמינים שיכולים להעיד על הפרעת קשב: התרגלות איטית למחזורי שינה, מעקב אחר גירויים החך מגיל חודשיים, קושי במעבר בין מצב שינה לערות ולהפך ועוד.
בגילאי שנה עד שלוש, ניתן לראות בילד אשר סובל מהפרעת קשב וריכוז התפתחות מוטורית מהירה לצד התפתחות שפתית איטית. אולם מרגע שהפעוט מתחיל לדבר ניתן לראות אצלו דברנות רבה. כמו כן, ניתן לראות בגילאים הללו שימוש בעולם דמיוני עשיר מאוד, קשיי הקדמות, רגישות חושית לאור, קול, מגע וריח, אכילה לא מאוזנת ועוד.
בשנה הרביעית ניתן לראות אצל ילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז: סקרנות משמעותית, תנועה מתמדת, הרטבת לילה, התעוררויות תכופות בלילה וכן, במצבי קיצון גם: בעיות התנהגות, התקפי זעם ועוד.
בגילאי 6 ומעלה ניתן לראות אצל ילד הסובל מהפרעת קשב וריכוז: חולמניות, היפראקטיביות, אימפולסיביות, מוסחות, חוסר יכולת לבודד גירוי אחד במקום שיש בו כמה גירויים, קשיי למידה אשר נובעים מהעדר יכולת לבודד גירויים ועוד.
מה עושים כאשר מזהים מאפייני הפרעת קשב וריכוז בילדים?
חשוב מאוד לדעת שעד גיל 5 כיום לא מקובל לאבחן וכן לטפל בהפרת קשב וריכוז ועל כן, הורה אשר רואה כי הילד שלו סובל מתסמינים שונים של ההפרעה יכול ליצור אווירת קשב והתארגנות בבית שתסייע לילד, סדר יום אחיד ועוד. החל מגיל 5, ניתן לגשת עם הילד לאבחון מסודר במסגרת מרפאת התפתחות הילד העוסקת באבחון הפרעת קשב וריכוז או לפסיכיאטר ילדים העוסק בתחום אבחון הפרעה זו. אבחון ההפרעה באופן מסודר ומקצועי החל מהגיל שבו ניתן לאבחן אותה, יכול להקל על הילד ולאפשר לו להתמודד בצורה טובה יותר במסגרת החינוכית, במסגרת הביתית, במסגרות חברתיות שונות ועוד.